انواع دندانپزشکی زیبایی

انواع دندانپزشکی زیبایی، مراحل و مزایا

دندانپزشکی زیبایی‌ روشی برای مراقبت از دندان می‌باشد که ظاهر دندان‌ها و لبخند شما را بهتر می‌کند. دندانپزشکان متخصص زیبایی دندان‌های شما را سفید می‌کنند، دندان‌ها را صاف نموده یا شکل آن‌ها را اصلاح می‌نمایند. همچنین آن‌ها دندان‌های از دست رفته را جایگزین نموده و شکستگی‌های جزئی دندان را مداوا می‌نمایند.

 همه روش‌های دندانپزشکی زیبایی برای یک فرد مناسب نیستند. دندانپزشک مشخص می‌کند که بهترین روش برای بهتر کردن لبخند شما کدام روش است. در این مقاله به توضیح دندانپزشکی زیبایی و روش‌هایی می‌پردازیم که اصولا از این روش‌ها برای بهتر کردن  ظاهر دندان‌ها استفاده می‌شود.

1. سفید کردن دندان‌ها

 به سفید کردن دندان‌ها، نام بلیچینگ نیز اطلاق می‌گردد. سفید کردن دندان‌ها با استفاده از محصولات سفید کننده دندان در مطب دندانپزشک یا منزل امکان پذیر است. امکان بلیچینگ کردن دندان‌های همه افراد وجود ندارد. بنابراین پیش از اینکه از محصولات سفید کننده دندان در منزل استفاده کنید این محصولات را با دندانپزشک خود بررسی نمایید. این شیوه درمانی معمولا شامل استفاده از کارباماید پروکساید و هیدروژن پروکساید می‌شود. محصولات سفید کننده دندان که برای استفاده در منزل تولید می‌شوند حاوی مقدار کمی از این ترکیبات هستند.

 روند سفید کردن دندان به این ترتیب است:  

  • در مطب دندانپزشکی: دندانپزشک ژل  سفید کننده دندان را روی دندان‌های شما می‌مالد.همچنین ممکن است از ترکیب محلول غلیظ هیدروژن پراکسید با آب استفاده شود. ضمنا تعدادی از دندانپزشکان برای بیشتر کردن تاثیر ماده سفید کننده از چراغ استفاده می‌کنند. مدت زمان این روند 30 تا 60 دقیقه است.
  • در منزل: نوارهای سفید کننده دندان به مدت چند روز یا چند هفته روی دندان‌ها اعمال می‌شوند. مدت زمان و تعداد دفعات استفاده از این نوارها بسته به نوع محصول تفاوت دارد. داروخانه‌ها هم ژل‌های سفید کننده دندان را دارند. این ژل‌ها به دندان‌ها مالیده شده یا با ابزار خاصی روی دندان‌ها قرار داده می‌شوند. به دنبال محصولات‌ سفید کننده‌ای باشید که انجمن دندانپزشکان آمریکا آن محصولات را تایید کرده باشد.  
  • خمیردندان: خمیردندان‌های سفید کننده نیز موجود هستند. با این حال، این محصولات پاک کننده حاوی موادی هستند که لکه‌های سطحی روی دندان را پاک می‌کنند. تعدادی از خمیردندان‌های سفید کننده نیز حاوی مقدار کمی پروکساید هستند.

2. ونیرهای دندان

 ونیر لایه نازک ساخته شده از پرسولین یا کامپوزیت است. ونیرها کاربرد زیبایی دارند و به جلوی دندان اتصال می‌یابند. از ونیرها برای درمان دندان‌های‌کج، دندان‌های تغییر رنگ یافته و لب پر شده استفاده می‌شود. دوام ونیرها از یک فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است اما اکثر ونیرها تقریبا 20 سال دوام می‌آورند. ونیرها از پرسولین نازک یا مواد بر پایه ‌رزین ساخته می‌شوند که این روند ساخت برای هر کدام از ونیرها تفاوت دارد.

  • پرسلین ونیرها: پرسلین ونیرها با دو بار رفتن نزد دندانپزشک روی دندان‌ها نصب و محکم می‌شوند. برای جلوگیری از ضخیم شدن ونیر، ابتدا دندانپزشکان مقداری از مینای دندان را از جلوی دندان شما برمی‌دارند. سپس‌‌ دندان‌های شما را قالب‌ گیری می‌کنند و آن را به آزمایشگاه دندانپزشکی می‌فرستند همان جایی که ونیرها کاملا به اندازه قالب درمی‌آیند. در ویزیت بعدی، دندانپزشک دندان‌های شما را تمیز می‌کند و ونیرها را با چسب به دندان‌ها می‌چسباند.
  • ونیرهای ساخته شده بر پایه رزین: این ونیرها با یک ‌بار رفتن نزد دندانپزشک به دندان متصل می‌شوند. معمولا نیاز نیست دندانپزشک قبل از اتصال ونیر‌های ساخته شده بر پایه رزین مقدار زیادی از مینای دندان را بردارد. نخست دندان‌ها تمیز و آماده می‌شوند. سپس دندانپزشک از یک ماده کامپوزیت همرنگ دندان‌های‌ دیگر شما استفاده می‌کند. این مواد با استفاده از چراغ، روی دندان تثبیت و جلا داده می‌شوند. بنابراین این دندان شما نیز همانند دندان‌های دیگرتان به نظر می‌رسد. طی روند نصب ونیر، بسته به سایز ونیر و میزان واکنش‌پذیری‌تان تحت بیهوشی موضعی قرار می‌گیرید.
این مطلب را از دست ندهید!
پوسیدگی دندان چه مراحلی دارد؟

3. ایمپلنت دندان

 ایمپلنت دندان ابزاری فلزی است که به عنوان جایگزین دائمی دندان از دست رفته کاربرد دارد. این ابزار از جنس تیتانیوم می‌باشد که طی عمل جراحی درون استخوان فک در جای دندان از دست رفته قرار می‌گیرد. ایمپلنت به عنوان ریشه دندان عمل کرده و دندان‌های مصنوعی‌ مانند بریج دندان را در جای خود محکم نگه می‌دارد.

 ایمپلنت دندان دو نوع دارد:

ایمپلنت‌های آندو استیل: این ایمپلنت‌ها با عمل جراحی درون استخوان فک قرار داده می‌شوند.

ایمپلنت‌های تحتانی: ایمپلنت‌های تحتانی زیر بافت لثه در بالای استخوان فک قرار داده خواهند شد که معمولا جایگزین چندین دندان می‌شوند.

 نصب ایمپلنت‌های دندان منوط به انجام عمل جراحی است. بنابراین به بیماران در طول بیهوشی موضعی، داروی مسکن داده می‌شود.

4. روکش دندان

 روکش‌های دندان که به نام کلاهک‌های دندان شکل نیز شناخته می‌شوند جنبه زیبایی دارند. این روکش‌ها روی دندان شما نصب می‌شوند. روکش‌های مذکور معمولا از اکریلیک یا پرسولین ساخته شده اند که با فلز ترکیب شده و در برابر فشار ناشی از جویدن مقاوم هستند.

 ممکن است از روکش‌های دندان در حوزه دندانپزشکی ترمیمی برای درمان بد شکلی‌های دندان، کرم‌خوردگی‌های شدید، ترک‌های دندانی، شکستگی‌های جزئی یا دندان‌های کامل پر شده استفاده شود. همچنین این روکش‌ها برای پوشاندن فضاهای خالی بین دندان‌ها کاربرد دارند. تعداد دیگری از روکش‌های دندان هم وجود دارند که هر کدام دارای مزایا و معایب مختص خودشان هستند.

انواع روکش های دندان

روکش‌های تمام سرامیک: این نوع روکش‌ها مقاوم و ضد لک هستند و ظاهری طبیعی دارند. استفاده از روکش‌های تمام سرامیک احتمال بروز حساسیت دندانی را کاهش می‌دهد. با این حال، احتمال شکستن یا ترک برداشتن این روکش‌ها بیشتر از انواع دیگر روکش‌های دندان می‌باشد.

این مطلب را از دست ندهید!
دندان قروچه چیست؟ (علائم، علل و درمان)

روکش‌های فلزی: روکش‌های فلزی از آلیاژی همانند طلا ساخته شده‌اند. این روکش‌ها نسبت به روکش‌های ساخته شده از پرسولین مقاومت بیشتری دارند. همین مقاومت، روکش‌های فلزی را برای قرارگیری به جای‌ دندان‌های آسیاب یا برای افراد مبتلا به دندان قروچه به انتخابی ایده آل تبدیل کرده است. روکش‌های مذکور در برابر ترک خوردن و شکستگی‌های جزئی دندان مقاوم هستند. شکل ظاهری روکش‌های فلزی یکی از معایب این روکش‌ها محسوب می‌شود. ضمنا این روکش‌ها ممکن است باعث بروز حساسیت در بعضی افراد شوند.

روکش‌های فلز- سرامیک: روکش‌های فلز- سرامیک ترکیبی از پرسولین و فلز ضد زنگ هستند که با لایه ای از پرسولین پوشانده شده‌اند. این روکش‌ها از روکش‌های تمام سرامیک دوام بیشتری دارند اما از لحاظ ظاهری طبیعی‌تر از روکش‌های فلزی جلوه می‌کنند. با این حال، روکش‌های فلز- سرامیک به اندازه روکش‌های تمام سرامیک طبیعی به نظر نمی‌رسند و ممکن است با گذر زمان در اطراف لثه، خط تیره رنگ ایجاد کنند. احتمال دارد که این روکش‌ها مانند روکش‌های فلزی باعث بروز حساسیت شوند.

انجام روکش چقدر زمان میبرد؟

 روکش‌ها معمولا با دو بار رفتن نزد دندانپزشک روی دندان قرار داده می‌شوند. در ویزیت اول، با برداشتن لایه‌ای از مینای دندان، دندان آماده می‌شود که معمولا در این مرحله تحت بیهوشی موضعی قرار می‌گیرید. سپس دندانپزشک قالب‌گیری دندان‌های شما را انجام می‌دهد. پس از آن؛ او روکش را با بقیه دندان‌هایتان تطبیق می‌دهد و از قرارگیری صحیح روکش، روی دندان اطمینان حاصل می‌نماید.

 تا زمانی که روکش سفارش داده شده آماده شود، یک روکش موقت روی دندان‌های شما گذاشته خواهد شد. در ویزیت دوم، دندانپزشک روکش را با چسب قوی روی دندان می‌چسباند و همه اصلاحات لازم را روی رنگ و شکل دندان انجام می‌دهد. 

این مطلب را از دست ندهید!
پوسیدگی دندان چیست؟ بررسی علل، پیشگیری و درمان

5. کانتورینگ دندان

 شکل دادن به دندان یا شکل دادن به مینای دندان را کانتورینگ نیز می‌نامند. این روش برای اصلاح مشکلات رایج دندان مانند شکستگی‌های جزئی کفایت می‌کند. همچنین کانتورینگ، دندان‌هایی را که تا حدودی روی هم قرار می‌گیرند درمان می‌‌نماید.

 دندانپزشک با پر کردن یا برداشتن مقداری از مینای دندان، در شکل دندان تغییر ایجاد می‌کند. او پس از شکل دادن به دندان، به آن جلا داده تا نقاط سفت یا ناصاف همان دندان را صاف نماید و ظاهر آن را طبیعی‌تر جلوه دهد. این روش معمولا باعث بروز درد نمی‌شود و سریع نتیجه خواهد داد.

6. باندینگ دندان

 در روش باندینگ، به‌ دندان موادی به رنگ خودش چسبانده خواهد شد. این روش برای پوشاندن عیوب دندان مانند شکستگی‌های جزئی و ترک‌ها یا بهبود ظاهر دندان دارای لکه کاربرد دارد.

 باندینگ مستلزم کمی تراشیدن دندان است. بنابراین باندینگ روشی سریع و ارزان برای مداوای ناهنجاری‌های جزئی دندان می‌باشد. در این شیوه دندانپزشکان، کامپوزیت رزین همرنگ دندان‌های شما را آماده خواهند کرد. سپس مواد کامپوزیت را روی دندان می‌مالند و به آن مواد شکل می‌دهند تا زمانی که عیوب دندان پوشانده شود. ضمنا رزین جلا داده می‌شود تا ظاهری طبیعی‌تر داشته باشد.

باندینگ دندان

7. درمان ارتودنسی

 متخصصان ارتودنسی نیز به صاف کردن دندان‌ها و اصلاح طرز قرارگیری دندان‌ها کمک می‌نمایند. آن‌ها بزرگسالان را مانند کودکان در نظر می‌گیرند. اگر دندان‌های خرگوشی، دندان‌های روی هم، فاصله دار یا کج دارید از دندانپزشک خود سؤال کنید که آیا دکتر متخصص ارتودنسی می‌تواند به شما کمک کند. این متخصصان برای قرار دادن دندان‌هایتان در جای صحیح به مرور زمان، از روکش‌های شفاف یا سیم‌های ارتودنسی استفاده می‌کنند. احتمالا پس از درمان اولیه، به یک نگهدارنده موقت نیاز باشد که دندان‌های شما را در جای خودش نگه دارد.

خلاصه  

دندانپزشکی زیبایی، شاخه‌ای از دندانپزشکی می‌باشد که با ظاهر دندان‌ها و لبخند شما مرتبط است. دندانپزشکان متخصص زیبایی چندین کار مختلف انجام می‌دهند که این کارها شامل سفید کردن دندان، ونیرهای دندان، ایمپلنت‌ها و روکش‌ها می‌شود. ضمنا آن‌ها عیوب جزئی دندان را با روش‌های کانتورینگ و باندینگ درمان می‌نمایند. متخصصان ارتودنسی بدون در نظر گرفتن سن شما، طرز قرارگیری دندان‌های شما را اصلاح نموده یا دندان‌هایتان را صاف می‌کنند.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

Call Now Buttonتماس تلفنی