زمان شروع و نحوه مسواک زدن کودکان

زمان شروع و نحوه مسواک زدن کودکان (0 تا 6 سال)

خلاصه

  • استفاده از مسواک مخصوص با دندانه های نرم جهت تمیز کردن دندان های کودک ضروری می باشد.
  • مسواک کردن دندان های کودک، دو بار در روز (صبح و شب) توصیه می شود.
  • والدین تا زمانی که کودک شان به سن 8 ماهگی نرسیده است، باید در رابطه با آموزش صحیح مسواک زدن به او کمک نماید.

مراقبت از دندان های شیری کودکان از ضرورت زیادی برخوردار می باشد. مراقبت از دندان های شیری منجر به تسهیل صحبت کردن و غذا خوردن کودک می شود. از همان ابتدای نوزادی بهتر است که به این موضوع مهم توجه گردد. در 6 ماهگی شما باید «مسواک زدن» را انجام دهید، حتی اگر کودکتان دندان هایش رشد نکرده باشد.

مسواک زدن دندان ها روزانه دوبار به هنگام صبح و شب توصیه می شود. این امر منجر به نابودی باکتری ها و پلاک هایی که در پوسیدگی دندان ها نقش مهمی دارند، خواهد شد. والدین بهتر است که اهمیت مسواک زدن روزانه را به کودکان خود یادآوری کنند. این امر به مرور زمان در کسب مهارت های جدید به کودکان جهت انجام وظایف شخصی شان کمک زیادی می کند.

زمان شروع مسواک زدن دندان های نوزاد و کودک

زمان شروع مسواک زدن دندان های نوزاد و کودک

دندان های نوزاد معمولا در سن 6 ماهگی ظاهر می شوند. بهتر است که والدین از همان ابتدا با استفاده از مسواک نرم مخصوص جهت تمیز کردن دندان ها به کودک خود کمک نمایند. البته می توان به جای مسواک از یک پارچه نرم و لطیف هم استفاده کرد. صبح و شب، بهترین زمان جهت مسواک زدن دندان های کودک به شمار می رود.  

مسواک زدن دندان های کودک از همان ابتدا می تواند منجر به جلوگیری از بروز بیماری های دهان و دندان نظیر پوسیدگی شود. کودک خود را از همان ابتدا به مسواک زدن عادت دهید تا در آینده از بروز مشکلات مرتبط با بیماری های دهان و دندان پیشگیری شود. 

راهنمای انتخاب مسواک و خمیردندان مخصوص کودکان

انتخاب مسواک مناسب مخصوص کودکان از ضرورت زیادی برخوردار می باشد. برای این کار مسواکی که دارای سر کوچک و دندانه های نرم باشد، توصیه می شود.

از جمله مهمترین نکات در رابطه با راهنمای انتخاب خمیر دندان مناسب کودکان عبارتند از:

  • تمیز کردن دندان ها با آب به جای خمیر دندان برای کودکان 0 تا 18 ماهه
  • استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید کم برای کودکان 18 ماهه تا 6 ساله
  • استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید به میزان مناسب برای کودکان 6 سال به بعد

نکته: شما می توانید خمیر دندان های حاوی طعم های مختلف گیاهی به ویژه طعم نعنایی را انتخاب نمایید. البته بهتر است که خمیر دندان های حاوی فلوراید را برای این کار در نظر بگیرید. خمیردندان های حاوی فلوراید منجر به از بین رفتن پوسیدگی های دندانی می شود.

این مطلب را از دست ندهید!
پوسیدگی دندان چه مراحلی دارد؟

راهنمای استفاده از خمیردندان برای کودکان می تواند متفاوت باشد. برخی از کودکان از همان ابتدا دندان های ناسالمی دارند و احتمال ابتلا به بیماری های دهان و دندان در آنها زیاد است. در این شرایط می توان از موس دندان استفاده نمود. البته قبل از هرگونه اقدام، مشورت با یک متخصص بهداشت دهان و دندان ضروری می باشد.

کودکان بالای سه سال می توانند از مسواک برقی که جذابیت بالایی در مقایسه با مسواک معمولی دارد، استفاده کنند.

مطلب مرتبط: چه زمانی کودک خود را از پستانک جدا کنید؟ – برای سلامت دهان و دندان او!

مسواک زدن کودکان 6 ماه تا 18 ماه

برای کودکان زیر 18 ماه فقط از آب برای تمیز کردن دندان ها و لثه ها استفاده کنید. از خمیر دندان استفاده نکنید و از خمیردندان مناسب کودک استفاده نکنید. با این حال، بهتر است به جای آن از یک پارچه مرطوب یا یک مسواک آموزشی برای نوزادان استفاده کنید.

مسواک آموزشی معمولاً یک انگشت سیلیکونی با موهای نرم در انتهای آن است. به طور کلی، نوزادان از بافت جدید مسواک آموزشی لذت می برند.

توصیه می کنیم دندان ها را بعد از تغذیه یا حداقل صبح و شب تمیز کنید.

روش صحیح مسواک زدن دندان های کودک

کودکان در رابطه با اصول صحیح مسواک زدن اطلاعات زیادی ندارند. به همین خاطر نیاز است که از کمک والدین خود استفاده کنند. در ابتدا موقعیت مناسبی را برای مسواک زدن دندان های کودک خود پیدا کنید. فرقی نمی کند که کودکتان در بغل یا رو به روی شما نشسته باشد.

  • دندان ها باید در امتداد خط لثه مسواک زده شوند. (دو دقیقه زمان جهت تمیز کردن دندان ها نیاز است.)
  • حرکت دست ها جهت مسواک زدن سطوح داخلی و خارجی دندان ها اهمیت ویژه ای دارد. (بهتر است این کار به آرامی انجام شود.)
  • دندان ها باید رو به جلو و عقب مسواک زده شوند.
  • بعد از اتمام مسواک زدن، کودک باید آب دهان خود را به بیرون بریزد. البته بهتر است که از آب جهت شستشوی دهان استفاده نشود. استفاده از خمیردندان به میزان کم باعث می شود تا دندان های کودک به خوبی تمیز شوند.

مطالعه دستورالعمل استفاده از مسواک به ویژه مسواک برقی برای کودکان ضرورت زیادی دارد. مسواک برقی بعد از قرار دادن آن در دهان کودک باید روشن شود. سپس طبق دستورالعمل، سر مسواک را با حرکت آرام دست بر روی دندان ها به ویژه در امتداد خط لثه بکشید. این کار را بهتر است به آرامی و بدون فشار انجام دهید.

جهت اطمینان از تمیز شدن کامل دندان ها می توان از سایر محصولات بهداشت دهان و دندان از جمله نخ دندان استفاده کرد. استفاده از نخ دندان از همان ابتدا برای کودکان می تواند منجر به ایجاد عادت مسواک زدن روزانه در آنها شود. در این رابطه می توانید از کمک یک متخصص بهداشت دهان و دندان نیز استفاده کنید.

این مطلب را از دست ندهید!
انواع دندانپزشکی زیبایی، مراحل و مزایا

مطلب مرتبط: مکیدن شست، چه تاثیری بر دندان های فرزندم دارد؟

آموزش مسواک زدن برای کودکان

تشویق کودکان به مسواک زدن از سوی والدین ضرورت زیادی دارد. والدین تا قبل از سه سالگی بهتر است که جهت آموزش مسواک زدن به کودکان خود کمک نمایند. برخی از مهارت های کودکان معمولا تا قبل از سه سالگی به طور کامل توسعه نمی یابند. 8 سالگی، بهترین زمان جهت توسعه مهارت هایی از قبیل مسواک زدن در کودکان می باشد. نظارت بر فعالیت های کودکان و کمک به آنها جهت توسعه مهارت هایی از قبیل مسواک زدن از سوی والدین از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

مسواک زدن کودکان

نکات مهمی که باید در رابطه با مسواک زدن کودکان دانست

مسواک زدن از همان ابتدا ممکن است برای اغلب کودکان تجربه ناخوشایندی باشد. البته مسواک زدن به مرور زمان، به عنوان یک مهارت مهم به منظور حفظ سلامت دهان و دندان برای کودکان، اهمیت زیادی پیدا می کند.

از جمله مهمترین نکات در رابطه با مسواک زدن کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • جهت تشویق کودکان به مسواک زدن می توانید انواع فعالیت های سرگرم کننده نظیر آهنگ خواندن، پخش کردن برنامه آموزشی در این زمینه و… را انجام دهید.
  • قدرت یادگیری در کودکان، بسیار بالا است. کودکان در این زمینه می توانند از رفتار بزرگسالان جهت انجام این مهارت الگو­برداری کنند.
  • از انواع کتاب های کمکی دندانپزشکی جهت آموزش اصولی مسواک زدن به کودکان استفاده کنید.
  • جهت آموزش به کودکان بهتر است که دو مسواک تهیه کنید. یکی از مسواک ها را برای خود و دیگری را برای کودک خود مدنظر قرار دهید. شما باید در ابتدا مسواک زدن اصولی را به فرزند خود یاد دهید تا بتوانید به او جهت انجام این فعالیت کمک نمایید.
  • در ابتدا ممکن است که کودک از طعم خمیر دندان جهت مسواک زدن خوشش نیاید. شما می توانید نحوه اصولی مسواک زدن بدون استفاده از خمیر دندان را به کودک خود آموزش دهید. سپس به تدریج می توانید از خمیر دندان های حاوی فلوراید کم استفاده نمایید. برخی از خمیردندان ها حاوی طعم های میوه ای هستند که مورد علاقه کودکان به شمار می روند. در نهایت می توانید هر کدام از خمیر دندان های طعم دار میوه ای مورد علاقه کودک خود را جهت خرید انتخاب کنید.
  • اگر قادر به آموزش به کودک خود در سرویس بهداشتی نیستید، می توانید این کار را در مکان دیگر امتحان کنید.
  • شما می توانید جهت ایجاد انگیزه مسواک زدن روزانه در کودکان برای آنها پاداش در نظر بگیرید. برای این کار به یک تقویم نیاز دارید و با علامت زدن در تاریخ های مشخص شده می توانید کودک خود را جهت مسواک زدن ترغیب کنید. 

چگونه می توان دندان های نوزادان را در صورت امتناع مسواک زد؟

اگر کودک به شما اجازه مسواک زدن را ندهد، چه اقدامی باید انجام داد؟ والدین باید با نحوه اصولی مسواک زدن دندان های کودک خود آشنا باشند. در این رابطه نکات مهمی وجود دارند که نیاز است مورد توجه والدین قرار گیرند. در ادامه به چند تکنیک کاربردی به منظور حفظ سلامت بهداشت دهان و دندان کودکان اشاره خواهیم کرد.

این مطلب را از دست ندهید!
پوسیدگی دندان چیست؟ بررسی علل، پیشگیری و درمان

استفاده از یک تکنیک به نام تکنیک ((زانو به زانو)) می تواند در این رابطه بسیار کمک کننده باشد. برای این کار، استفاده از کمک دو فرد بزرگسال نیاز است. در ادامه به شرح این تکنیک می پردازیم:

  • برای این کار نیاز است که زانوهای دو فرد بزرگسال رو به روی یکدیگر قرار گیرند.
  • وضعیت کودک باید طوری باشد که سر بر روی یک زانو و پاها بر روی زانوی فرد دیگر قرار گیرد. (البته در این رابطه باید به وضعیت اصولی قرار گرفتن کودک بر روی زانوها توجه نمود.)
  • فردی که سر نوزاد بر روی زانوهای او قرار گرفته است، باید جهت مسواک زدن دندان های او اقدام کند. برای این کار باید لب های نوزاد را بالا گرفت تا بتوان جهت مسواک کردن اصولی دندان ها اقدام نمود.  
  • فرد دیگر باید جهت جلوگیری از انجام حرکات ناخواسته نوزاد، دست های او را محکم بگیرد تا مانع انجام کار نشود. 

شما می توانید این کار را به تنهایی نیز انجام دهید. تنها کافی است که با یک دست سر نوزاد را بگیرید و لب های او را جهت مسواک زدن کنار بزنید. (البته توجه کنید که بدن نوزاد باید در بهترین وضعیت ممکن باشد.)

در صورت بیرون نیامدن دندان های آسیاب پشتی کودک می توان با قرار دادن انگشت خود در بین لثه ها، جهت باز کردن دهان کودک به منظور مسواک زدن اقدام کرد.

مسواک زدن کودکان بالای 6 سال

6 سالگی، بهترین سنی است که کودک می تواند به تنهایی دندان های خود را مسواک بزند. در برخی از شرایط، کودکان حتی در سن 10 سالگی هم نمی توانند به تنهایی این فعالیت را انجام دهند. استفاده از کمک والدین می تواند در رابطه با توسعه این مهارت در کودکان تاثیر زیادی داشته باشد.

البته توجه داشته باشید که بهترین خمیر دندان جهت مسواک زدن، خمیر دندان های مخصوص حاوی فلوراید کم می باشد. استفاده از این نوع خمیر دندان ها منجر به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی های دندانی می شود.

چکاپ دندانپزشکی برای کودکان

دو سالگی، بهترین سن جهت انجام چکاپ دندانپزشکی به منظور حفظ سلامت دهان و دندان کودکان به شمار می رود. برای چکاپ، مراجعه به یک دندانپزشک و افراد متخصص در این زمینه نظیر پزشک سلامت مادر و کودک ضرورت زیادی دارد. کودکان بالای دو سال بهتر است که در فواصل زمانی مشخص جهت انجام معاینات دندانی به نزد پزشک متخصص این کار مراجعه کنند. توصیه می شود که حتما از پزشک در رابطه با نیاز کودک خود جهت انجام چکاپ دندانپزشکی سوال بپرسید.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

Call Now Buttonتماس تلفنی